maanantai 24. elokuuta 2015

Opeta taapero kuivaksi kuukaudessa!




Joku kuukausi takaperin oltiin kaverin kanssa jälkikasvuinemme seikkailupuistossa viihdyttämässä lapsia. Ystäväni poika on aloittamassa päivähoidon, josta oli kehoitettu yrittämään saada poika vaipattomaksi ennen kuin hoito alkaa. Olivat olleet sitten viikon päivät ilman vaippaa ja hienosti oli mennyt. Siinä hetken asiasta höpöteltyämme, ehdotti hän minuakin kokeilemaan. En miettinyt asiaa sen tarkemmin vaan ehkä ohimennen vaan tokaisin, että kaipa sitä voisi. Muutaman päivän päästä aloin kuitenkin pohtia asiaa todenteolla. Olin juuri aloittanut kesälomani joka kestäisi kolme viikkoa. Mikäs olisikaan sen parempi aika hoitaa poika kuivaksi kuin kesä, jolloin ollaan vähissä vaatteissa muutenkin ja loma kun pystyn itse olemaan täysillä mukana projektissa. Seuraava yhtä pitkä pätkä olisi taas vuoden päästä, jolloin poika olisi jo 3,5 vuotta. Päätin siis ryhtyä toimeen.

Viikko 1

Jätämme päivävaipan pois kokonaan heti ja aloitamme harjoittelut kalsareilla. Vaippaa ei laiteta edes automatkojen ajoiksi ja lasta pyritään pissattamaan jatkuvasti. Pidetään mukana varahousuja mahdollisia vahinkoja varten. Myös hätää kysytään alituimaan. Ensimmäisinä päivinä sattuu muutamia vahinkoja mm. parturin jälkeen pienet jännityspissat, muttemme lannistu. Käy paljon potalla. Yövaippa on kuitenkin vielä käytössä.

Viikko 2

Lähdetään lomalle. Reissussa ollaan muutenkin suurinosa ajasta uikkareissa, joten homma sujui loistavasti. Osataan jo hädän tullessa kertoa, että nyt on mentävä. Sattuu muutama vahinko malttamattomuuden vuoksi, mutta toimii jo ulkona oma-aloitteisestikin hädän iskiessä. Yövaippa on edelleen käytössä, mutta päivisin emme halua käyttää enää yhtää, ettemme vain ota takapakkia.

Viikko 3

Saavutaan kotiin reissusta. Koska viimeaikoina on yövaippa ollut ihan kuiva aamulla, jätetään yövaippa pois. Kuivat yöt jatkuu, kunnes äiti tekee amatöörimäisen mokan ja unohtaa laittaa illalla pojan pissalle. Sattuu vahinko, joka menee ihan täysin äidin piikkiin ja lisäksi sattuu lapsen oma malttamattomuus-vahinko. Muuten voimme todeta tämän viikon menneen todella mallikkaasti.

Viikko 4

Vahinkoja ei satu enää yhtään päivällä, eikä yölläkään. Lapsi menee jo itse vessaan ja kertoo tarpeistaan aina hädän iskiessä. Voimme todeta pojan kuivaksi ja tämä kaikki tapahtui vain yhdessä kuukaudessa. Mahtavaa! Eihän ne vahingot varmastikkaan kaikki ole takana päin, mutta yksi loistavasti sujunut viikko takana ja oon ihan älyttömän ylpeä. Vielä kuukausi sitten, en olisi todellakaan osannut kuvitella tän olevan näin helppoa.

5 vinkkiä onnistumiseen;

- Toteuta harjoittelu kesällä
- Kysy hätää alkuun jatkuvasti
- Ota mahdollisesti jokin tsemppari mukaan harjoitteluun (kuten purkka, pastilli), jonka lapsi saa potalla käynnin jälkeen
- Pidä lapsi kotona alkuun pelkissä alushousuissa, kannustaa paremmin itse pottailuun, kun vaatteet on helppo riisua
- Aloita harjoittelu vasta kun lapsi on siihen itse varmasti valmis (liian aikaisin aloitettu harkkailu ei välttämättä tuota kuin harmaita hiuksia)

Lapsen pitää olla varmasti itse valmis jättämään vaippatouhut, eikä aikuinen voi sitä vaan itse päättää. Yritin kerran aiemmin jo n. puolisen vuotta sitten harkkailla kotona kalsareilla, mutta tällöin poika ei itse ollut vielä yhtään valmis. Koska sen sitten tietää onko valmis vai ei? Ei varmaan koskaan millään muulla kuin kokeilemalla. Meillä poika ei ollut tähän mennessä käynyt oikeastaan yhtään potalla vaan tehnyt kaikki asiansa vaippaan ja näin nopeasti ja pienellä vaivalla, me olemme jo jopa yökuivia. Älä siis pelkää kokeilla vaikkei lapsi paljoa potalla kävisi vaipan ohella, sillä saatat päästä yllättymään pahemman kerran niin kuin kävi itse allekirjoittaneelle. Meidän osoitteesta ei siis löydy enää kuin yksi vaippapeppu.

ps. nyt blogin osoite on muuttunut poikienlailla.blogspot.fi, eikä vanha osoite aidinsuusta.blogspot.fi enää toimi!!

2 kommenttia:

  1. Oho! Vautsi, tosi näppärästi kävi kuivaksi oppiminen tuollaisella intensiiviajolla. Meillä kieltäydytään potasta vaikka muut merkit kuivaksiopettelun valmiudesta olisikin olemassa. Ehkä vielä tovi täytyy jaksaa odottaa :) Onnea! Yhdessä vaippapyllyssäkin on aivan riittävästi työsarkaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) yllätyin kyllä itsekkin kuinka helposti tämä kävi!

      Poista

Kiitos kommentistasi ❤️