tiistai 4. maaliskuuta 2014

Imetys..

....tämä paljon mielipiteitä herättävä aihe. Jos et imetä ollenkaan ja julkisella paikalla menet ja lykkäät sen korvikepullon vastasyntyneen suuhun, saat varmasti nuivia katseita muilta ohikulkevilta äideiltä.
Jos taas imetät esimerkiksi kauppakeskuksen käytävillä, saat siitäkin ohikulkijoilta ihmetteleviä katseita. Eli teet niin tai näin, niin katseita tulee eniveis. :)

Olen sitä mieltä, että muut äidit ehkä tuomitsevat liian helposti äidin joka ei imetä laisinkaan. Kukaan ei voi tietää imettämisen lopettamisen syitä. Tietysti tämän hetkisten tutkimusten mukaan Suomessa ollaan kaukana suosituksista imettämisen suhteen. Helsingin Sanomissa 22.11.2013 julkaistun artikkelin mukaan; "Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viimeisimmän raportin mukaan alle kuukauden ikäisistä lapsista harvempi kuin joka toinen oli saanut vain äidinmaitoa.
Neljä kuukautta täyttäneistä kahta kolmasosaa imetettiin. Puolen vuoden ikää lähestyvistä runsas kolmannes ei saanut enää äidinmaitoa."
http://www.hs.fi/kotimaa/a1385012196574
On äitejä jotka varmasti luovuttavat liian helposti, mutta on myös äitejä jotka yrittävät viimeiseen asti onnistumatta. Älkää siis tuomitko muita äitejä liian helposti. :)

Itse imetin esikoistani 7,5kk ja yhtenä päivänä Lucas itse vain päätti, että "minä en tissiä enää syö". Olihan se helppoa, kun päätös tuli itse lapselta, ei tarvinnut taistella imettämisen lopettamisesta. Itse kun olin jo ennen Lucaksen syntymää "päättänyt", että imetän ainakin vuoden ikään. No eipä siinä paljon mitään ole tehtävissä kun lapsi itse kieltäytyy sitä ottamasta. Tuosta julkisella paikalla imettämisestä olen sitä mieltä, että se on kuitenkin ruokaa vauvalle ja sitä on annettava silloin kun toinen sitä tarvitsee.

Entäs sitten mihin asti lasta saa imettää? Milloin imetys olisi lopetettava? Nyt kun on ollut paljon puhetta näistä äideistä, jotka imettävät vielä taaperoikäisiä lapsiaan. Mielestäni siinä vaiheessa kun lapsi itse osaa tulla, nostaa paitasi ja alkaa imemään, on lapsi liian vanha. Itsestäni tämä tuntuisi ainakin todella epämiellyttävältä ajatukselta
http://www.vau.fi/Meilla-on-lapsi/imetys-ja-ravinto/Aiti-mina-pidan-tissista/

Mutta kertokaahan, mitä mieltä te olette näistä?? :)






(Kuva lainattu Googlesta)

2 kommenttia:

  1. Lukija ilmoittautuu! Ihana blogi. Mun esikoispoika täyttää vuoden 26.3 ja tokan LA on 21.6. Ihanan samanlainen elämäntilanne, meillä tosin ei rakenneta :)
    Imetyksestä, ite myös imetän siellä missä lapselle tulee nälkä, ja noin vuoden ikäisenä oisin lopetellut. Nyt kuitenkin päästiin hyvin kivuttomasti molemmat sen suhteen. 9kkn ikäisenä yöt oli yhtä syömistä ja yöimetys loppu (äidin aloitteesta, iskän avustuksella). Siitä sitte maidontulo alko hiipumaan (raskaudenkin takia) ja 10-kuisena ei päivisin kelvannu. 10, 5-kuisena loppu aamu- ja ilta-imetyskin. Luulen et tää raskaus lopetti sen maidontuotannon mut poika ei kyllä ikinä valitellu, ei vaan ottanut jos ei tullut. Sitten siirryttiin nokkamukiin. Mulle ois ollu kova pala lopettaa sillon 7-kuisena kun tein positivisen testin kakkosesta, vaikka äiti ja terkkari siihen kannustikin. Nyt sain imettää juuri meille sopivan ajan, ei jäänyt harmittaan ettei vuoden ikään päästy :)
    Ja siis ei ois mustakaan paljo yli 1-vuotiaan imettäjäksi.. Kyllä sitten voi opetella juomaan maidon muualta ja nauttia äidin läheisyydestä muutoin. Toiset haluaa imettää taaperoa ja siinäpähän imettävät :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että ilmoittaudut lukijaksi, tietää ettei täällä ihan itselleen vaan kirjoittele! :) ollaanpas me tosi samanlaisessa tilanteessa. :) tuohon postaukseen mulla jäikin kirjoittamatta, että musta tuntui tuo imetyksen lopettaminen tosi pahalta, mutta neuvolantädin kanssa keskustelimme, että tämähän oli kuitenkin lapsen ihan oma päätös, etten minä sille mitään sitten mahda.. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi ❤️